onsdag 26. februar 2014

Bli bedre kjent med Svein



- Navn: 
Svein Tjøsvoll

- Stilling: 
Treningsveileder, personlig trener og gruppetimeinstruktør

- Hvor lenge har du jobbet i SiT? 
Jeg har jobbet i SiT siden oktober 2012.

- En dag på jobb fra A-Å: 
En dag på jobb som treningsveilder består av å kommunisere med andre mennesker, få frem hvilke målsetninger de har, hvordan jeg på best mulig måte kan hjelpe de med riktig dosering, frekvens, intensitet, periodisering, effektive øvelser og hvordan vi kan nå målene som settes. En annen viktig del av jobben er å instruere og veilede brukere i korrekt teknikk slik at de ikke skader seg og får størst mulig effekt av øvelsene.

- Hva synes du er det beste med jobben din? 
Det beste med jobben min er samhandling med andre mennesker. Det å ha muligheten til å hjelpe andre enten for å øke prestasjon, rehabilitering eller å komme i gang med trening synes jeg er flott. Det er alltid like tilfredsstillende å se fornøyde kunder og få positive tilbakemeldinger på at det man gjør er riktig. Samtidig synes jeg det er veldig lærerikt å ha muligheten til å formidle både praktisk og teoretisk kunnskap til andre og å tilpasse treningen til hvert enkelt individ og etter hvilke behov og ønsker de har.

- Hva liker du å trene? 
Jeg har et lidenskapelig forhold til trening! Det er først og fremst styrketrening, bevegelighetstrening og funksjonell trening som er mine spesialiteter og som jeg driver mest med selv, men jeg har også en fortid som mellomdistanseløper, kampsportutøver og turner. Når det blir varmere i været og tørt i gresset trener jeg mye tricking, noe som er en kombinasjon mellom kampsportelementer og turn. Det er ingen annen treningsform som gir meg en større frihetsfølelse og glede enn nettopp denne treningsformen. I tillegg er den svært effektiv og lar seg godt kombinere med styrketrening, da det krever mye eksplosivitet.

- Hva motiverer deg til å dra på trening, når det eneste som frister er sofaen? 
Jeg opplever ofte å være sliten og utmattet etter en lang og hektisk dag med skole, jobb osv og da frister det ikke alltid like mye med trening. Den indre motivasjonen og driven er vanskelig å forklare, men av nettopp dette har jeg i bøtter og spann. Jeg elsker utfordringer og det å ligge på sofaen i stedet for å dra på trening blir ofte en psykisk kamp som jeg heldigvis ikke har tapt så langt. Ved å virkelig gå inn i seg selv og bestemme seg for at man skal komme seg ut døren og på trening og å vinne denne psykiske kampen er også mestring og gir mestringsfølelse. Men jeg synes også at det er veldig viktig å tillate seg å være sliten. Dette innebærer ikke at man ikke kan trene, men man må senke forventningene og med en lavere intensitet hvis man merker at overskuddet ikke er til stede. Det å bevege seg er viktig både for selvfølelse og helse og kan overføres til alle sammenhenger. Det å nå et mål man har satt seg på trening krever mange timer med hardt arbeid. Det samme prinsippet gjelder for alt annet i livet. Gjennom hardt arbeid, viljestyrke, repetisjon, evne til å ta til seg kunnskap, ikke være redd for å falle og en lyst til alltid å forbedre seg fører til suksess.

- Og hvordan motiverer du andre til å starte med trening eller opprettholde gode treningsrutiner? 
Alt har med innstilling å gjøre. Trening er noe som passer for alle. Vi mennesker er skapt for å bevege oss. Med variasjon i treningen slik at den ikke blir for monoton og med god periodisering slik at man oppnår jevn progresjon er det vanskelig å ikke bli motivert. Dørstokkmilen kan være lang. Det mange gjør feil er å ha altfor høye forventninger. Roma ble ikke bygget på en dag -synes jeg er et treffende ordtak. Man må sette seg delmål og ikke gape over alt for mye. Ved små skritt hver dag har man til slutt tilbakelagt et maraton. Ved å fokusere på riktig utførelse vil også resultatene bli mye bedre, noe som også gir økt motivasjon. Men som jeg nevnte tidligere må man justere forventningene slik at de er i tråd med utgangspunktet, man må ha realistiske mål og sette opp delmål slik at man hele tiden får mestringsfølelse som er veldig viktig for motivasjonen.

- Hva er din favoritt spinning-/gruppetime? 
For å være helt ærlig har jeg ikke så stor erfaring med gruppetimer til tross for at jeg er gruppetimeinstruktør. Jeg har vært på 1 spinningtime tidligere noe jeg syntes var artig, men føler ikke jeg kan si at jeg har noen favoritter ved å basere det på et så snevert grunnlag. Jeg får være mer aktiv på denne fronten i fremtiden og utforske hvordan de ulike gruppetimene er.

- Utdannelse: 
Jeg har en bachelorgard i bevegelsesvitenskap fra NTNU, årsstudium i spansk, folkehøyskole, militæret og snart ferdig med en bachelorgrad i fysioterapi. I tillegg til dette er planen å ta en master i bevegelsesvitenskap.

- Hva gjør du på fritiden? 
På fritiden er jeg sammen med kjæresten min, går på kino, gjør skolearbeid, trener og er sammen med venner. Jeg liker også veldig godt å lage mat, så jeg bruker litt tid på dette også. I tillegg er jeg trener i spesifikk styrketrening og bevegelighet for sprintgruppe ungdom 15-18 år for Strindheim friidrett hvor jeg er med på talentutvikling.

- Beste treningsmusikk, og har du en yndlingslåt for øyeblikket? 
Når det gjelder musikk er jeg altspisende, men jeg må innrømme at jeg har en forkjærlighet for metal. Favorittlåten for øyeblikket er Nonpoint med sangen “in the air tonight”

- Personlig hilsen: 
Ha troen på deg selv, ikke vær redd for å tape, ta sjanser og sist men ikke minst forsøk å gå ut av komfortsonen - for det er da man virkelig lærer.


tirsdag 25. februar 2014

MaratonSpin

Førstkommende lørdag, 01.mars, gjentar vi suksessen fra i høst og arrangerer på nytt MaratonSpin på Portalen. Dette spinningmaratonet starter 10.30 og varer frem til k 13.00 = 2,5 time med mye morro, hard jobbing og masse energi og treningsglede!

Maratonet er delt inn i tre deler, fordelt på tre ulike instruktører. Karoline starter det hele med en god blandig av ulike musikksjangre, her finnes det noe for alle og en hver. Etter Karolines del er det klart for å mimre tilbake til det glade 90-tallet, og jeg gleder meg veldig til å ta dere med gjennom godlåt etter godlåt! Asbjørn avslutter maratonet med en skikkelig røff og tøff del bestående av mye punk og rock, her skal du virkelig få tømme kroppen for det du måtte ha igjen av krefter!
Bookingen legges som vanlig ut klokken 21.00 to dager i forveien (torsdag kveld). Og det lønner seg å være tidlig ute for å sikre seg plass!

Og så vet vi at det høres lenge ut med 2,5 time på spinningsykkelen, og det er det også forsåvidt! Men hvor ofte er du med på noe lignende? Man tåler jo å bli ordentlig sliten av og til, og dessuten blir vi forhåpentligvis mange om det. Det er lagt inn pauser, og det serveres masse deilig frukt som du kan bruke til å fylle på med energi underveis. Så hva er din unnskyldning? Bli med da vel :)


Vi gleder oss veldig - og håper på å se akkurat deg der!


Klem Nina

lørdag 22. februar 2014

Aerobicinstruktør sa du?

Går du rundt med en liten instruktørdrøm i magen? Har du vært på en time en gang, sett på instruktøren og tenkt; "det der kan jeg også klare"? Er du blid og positiv? Liker du å stå forran andre? Instruere og lede? Er du opptatt av- og glad i trening og fysisk aktivitet? Liker du å gå på gruppetimer? Eller har du bare en følelse av at du ville likt å lede en gruppe treningsglade og energiske studenter? Da synes jeg at du bør melde deg på aerobicinstruktørkurset vi i SiT arrangerer dette semesteret!


Sindre og Ida - to av våre mest erfarne instruktører
Flinke og dyktige jenter! Trine, Marit Anne og Ida under SiT Benefit 2013
Men så tenker du at det har du ikke tid til, eller at du ikke har råd -  joda, det har du, for det handler bare om prioriteringer på begge områder. Pengene tjener du raskt inn igjen om du skulle få jobb som instruktør, og tiden - den er vel brukt uansett - for det ER veldig artig, og utrolig lærerikt!
Men så tenker du at du ikke kommer til å få det til, at det blir flaut og pinlig - og ikke minst at alle andre kommer til å være bedre enn deg.. Og så? Det gjør jo absolutt ingen ting. Du kommer til å få det til! Og det er ikke så flaut og pinlig som man tror. Det er bare gøy. Gøy! Gøy! Gøy!
Husk at øvelse gjør mester. Og du lærer masse - ikke bare om det å være instruktør, men også om treningslære, fysiologi, anatomi, instruksjon og musikkbruk - og ikke minst lærer du en hel del om deg selv!



Camilla og Lene - flotte og flinke spinning- og aerobicinstruktører
Jeg for min del hadde bare vært på noen få gruppetimer før jeg meldte meg på kurset våren 2011, og gjorde det egentlig "mest for gøy", uten ambisjoner om å skulle få det til spesielt bra - det var virkelig noe jeg måtte utfordret meg selv til å gjøre. Og jeg har ikke angret et sekund i etterkant! Jeg lærte så mye, møtte nye, likesinnede mennesker, og hadde det veldig artig. Jeg må innrømme at det var litt flaut første gang man skulle stå forran og instruere de andre på kurset, men det gikk fint. Vi var støttende og oppmuntrende mot hverandre, hadde utrolig flinke instruktører som lærte bort mange fine tips og triks - og så var jo alle i samme båt! Litt skummelt og spennende - men mest artig og lærerikt!

Dato: 28.februar-2.mars & 5.-6.april
Sted: SiT Idrett Portalen (sal 2)
Pris: 1900,-

Gjennomført instruktørkurs er en forutsetning for å få jobb som instruktør i SiT Idrett. Jobbmulighetene er gode da vi til stadighet trenger nye og entusiastiske instruktører!

For ytterligere informasjon om kurset og påmelding, ta kontakt med idrettskonsulet Ida S. Mjøsund: ida.s.mjosund@sit.no




Klem Nina

torsdag 20. februar 2014

Stærk!

Forrige uke fikk jeg endelig tid til å teste ut vårt splitter nye timekonsept Stærk!. Jeg rakk bare en liten tur innom Marit Anne sin time på onsdagen, men fikk heldigvis med meg hele timen til Arild tirsdag denne uken! 


Stærk! er hovedsakelig et stasjonsbasert timekonsept, som foregår i Armfeldtsalen på idrettsbygget Gløshaugen. Timen legger vekt på styrke, kondisjon og spenst, og er lagt opp slik at du virkelig skal få kjørt deg, så lenge du står på, tar i og gjør det du får beskjed om. 


Spreke Marit Anne har Stærk! onsdager 19.15

På timen finnes dette utstyret:
Kettlebells 8-23kg
Bulgarian bags 5-22kg

TRX-slynger
Hangupsstativ




Det er til sammen 5 stasjoner, hvorav fire med styrke og en med kondisjon. Etter felles oppvarming og gjennomgang av de ulike øvelsene, jobber man syv minutter på hver stasjon, hvor du veksler mellom to øvelser. Dette kan for eksempel være hangups/pushups eller spurting/burpees. Etter at du har jobbet hardt og kontinuerlig i de syv minuttene, får du en pause på to minutter før du bytter stasjon. Og den pausen er veldig etterlengtet mens man pusher seg gjennom øvelsene i hele syv minutter av gangen! 





Så langt har vi hatt tre timer med Stærk! per uke. Mandag kveld kl 19.30 med Svein Ove, onsdag 19.15 med Marit Anne og fredager 18.30 med Sondre. Det har fra første stund vært et superpopulært treningstilbud, og den store pågangen har resultert i det fra og med denne uken (tirsdag 18.02), ble det enda en Stærk!-time i Armfeldtsalen! Superflinke og dyktige Arild har  denne timen, og den starter kl 20.00 hver tirsdag:)


Arild gledet seg stort til sin første Stærk!-time :D

Stærk!-timene legges ut for booking på lik linje med alle våre andre timer, og ønsker du plass er det bare å sitte klar ved pc-skjermen kl 21.00 to dager før!



Vel møtt til en hard, morsom og effektiv time!


Klem Nina

tirsdag 18. februar 2014

Bli bedre kjent med Anneli


- Navn:
Anneli Marsfjell

- Stilling:
Gruppetreningsinstruktør

- Hvor lenge har du jobbet i SiT?
Om jeg har regnet riktig er jeg inne i mitt 5.(!) år som ansatt i SiT.

- Hvordan forbereder du deg til timene dine?
Med tiden legger man ikke merke til alle disse rutinene man har opparbeidet seg som instruktør, men når jeg tenker over det, så er det faktisk en hel del jeg «må» gjøre før jeg setter i gang med en time. Det aller viktigste er å spise mat i riktig tid. Jeg liker å ha spist middag/varmmat minst 1 time før jeg skal ha time slik at jeg har nok energi, og for at det ikke skal bli alt for ubehagelig å ta burpees og rygghev :-P I tillegg liker jeg å høre på musikken jeg skal bruke, spesielt oppvarmingssangene og pulstoppsangene. Da kobler jeg meg på at det snart er time. Også liker jeg å sjekke at alt utstyret som jeg trenger til timen ligger i bagen, som f.eks backup-musikk, banan til etterpå, nye og rene sokker o.l. Litt før timen starter sjekker jeg at musikkanlegget og mikrofonen fungerer bra sammen. Når dette er i orden er instruktøren klar :-)

- Hva synes du er det beste med jobben din?
Med fare for å gjenta det de fleste av instruktørene i SiT ville ha sagt, så er det beste med jobben min å få spre treningsglede. Å motivere folk til å trene fordi det er bra for de og ikke minst GØY, er en fantastisk god følelse. Jeg er veldig glad i timene mine, og det er i all hovedsak på grunn av de ekstremt energiske og blide deltakerne som kommer igjen uke etter uke. Selv etter at jeg har introdusert en øvelse som ikke var like enkel som den på forrige program, dere gir dere ikke! Det står det respekt av.

- Hva liker du å trene?
Jeg kan vel kategoriseres som en «saljente» - jeg liker meg i aerobic- og spinningsalen. Det kan være hva som helst: puls, spinn, bosu eller en dansetime(sistnevnte er for å komme seg ut av komfortsona innimellom). Jeg prøver også å trene styrke med jevne mellomrom, og kan driste meg ut på en joggetur i ny og ne. På vinteren syns jeg det er kjekt med ski, men jeg tror heller det kan klassifiseres som fysisk aktivitet enn trening (selv om jeg blir støl så det holder).

- Hva motiverer deg til å dra på trening, når det eneste som frister er sofaen?
Det er mye motivasjon i å ha laget seg en avtale med en venn. Både fordi det litt kjipt å bryte en avtale(som kanskje er skrevet ned i planleggeren også), men også fordi det er en fin måte å få møtt noen som du kanskje ikke ser så ofte.
Et annent «sleipt» triks jeg bruker, er å kle på meg treningsklærne leeeeenge før jeg skal på trening. Gjerne med litt friske farger, for da føler jeg meg bedre. Det skal mye til for at jeg tar av meg de klærne uten at jeg faktisk har svettet litt i de.

- Hva er din favoritt spinning-/gruppetime i SiT?
Jeg har mange favoritter, men om det er noen timer jeg setter ekstra pris på nå for tiden er det MoveFunk, Zumba og SpinIntervall. De første fordi det er gøy å riste litt løs, og spin fordi det er herlig tungt, men skånsomt for aerobicknær.

- Utdannelse:
Bachelorgrad i fysioterapi, og går nå 2. året på realfagslærerutdanningen på HiST

- Hva gjør du på fritiden?
Drar på konserter, reiser, drikker kaffe, leser bøker og går turer.

- Beste treningsmusikk, og har du en yndlingslåt for øyeblikket?
Jeg liker at treningsmusikken er litt variert, så i løpet av en økt på mølla kan jeg ha vært gjennom alt fra syre og punkrock til funk og pop. Det viktigste er at det er trøkk. Akkurat syns jeg «Mmm yeah» med Austin Mahone & Pitbull er ganske fengende, og «Wizard» med Martin Garixx (den popkornlyden er til å bli glad av!)

- Ukens spørsmål: Treningsmål for 2014?
Mitt treningsmål for 2014 er å trene akkurat nok. Akkurat nok til at jeg er skadefri, akkurat nok til at jeg har energi og akkurat nok til at jeg kan gjøre andre ting på si ;-)

- Personlig hilsen:
Husk at alt av trening er bedre enn ingenting, og det viktigste er at det du planlegger å trene er overkommelig og relevant for deg. Små steg i riktig retning gir som regel god avkastning på sikt :-)

Klem Anneli


lørdag 15. februar 2014

OL-søndag!

Morgenstund har gull i munn! Nok en spennende OL-dag er godt i gang, og vi har fått en kanonstart på dagen med gull til Kjetil Jansrud i super-G! Og om ikke mange minuttene starter herrestafetten i langrenn. Jeg krysser fingre og tær for at i dag er dagen hvor vi er tilbake på topp!

Mange av oss er sikkert skuffet over den norske medaljesankingen i årets OL så langt, vi hadde vel håpet på flere medaljer i mange av de øvelsene som har vært? Men er det rettferdig å være så sinte og skuffede? Vi har skyhøye forventninger til hva vi krever at de norske utøverene skal prestere, og har vært bortskjemte med å ha så gode idrettsutøvere som vi har. Vi sitter klistrert forran tv-skjermene og forventer at gull, sølv og bronsje skal tas av våre landsmenn. Vi tar det for gitt at vi kniver i toppen, og stort sett utkonkurrerer alle de andre. Gleden er stor i medgang, og sinnet og frustrasjonen desto større i motgang. Kommentarene hagler med en gang utøverene ikke leverer slik vi forventer. Men hvis du tenker etter, så skjønner du nok at de faktisk gjør så godt de kan og tar i alt de har. Det er jo tross alt OL, et mål de har jobbet mot i mange, mange år! 



De går for gull i både langrenn og skiskyting i dag, det er jeg sikker på at de aller fleste håper på. Vi er med og heier de norske frem, og med klamme håndflater, knytte never og sammenbitte tenner skal vi følge de i mål. Vi kan håpe på gull, men kanskje vi skal la være å forvente denne gangen. Kanskje vi skal være de supporterne som er med i både medgang og motgang, som heier på våre landsmenn uansett hvordan det går? Vis litt medmenneskelighet om det ikke skulle gå slik vi håper på, la vær å slenge rundt deg med stygge og unødvendige kommentarer. I bunn og grunn har vi kanskje litt godt av at vi ikke alltid utklasser alle andre nasjoner, i absolutt alt ;) 

 "Ja, vi har både godt av det og fortjener det. Vi er tidvis så høyt oppe og vi vinner så mye, at selvfølelsen vår innimellom har godt av en smell som dette: Vi har godt av å kjenne på hvordan svenskene har hatt det." - Trond Blindheim, rektor ved markedshøgskolen


Frokostpannekake med syltetøy, cottage cheese og blåbær!

Heia Norge!


Klem Nina

torsdag 13. februar 2014

Pump- og pilatesworkshop

I helgen som var hadde vi en internworkshop i timekonseptene Pump og Pilates. Slike workshops har vi i ny og ne for å inspirere hverandre, lære nye ting, repetere det vi kan fra før, få nye input og for å diskutere alt vi lurer på knyttet til timekonseptene. Lørdag jobbet vi hele dagen med Pilates, og søndagen gikk med til Pump.

Pilatesworkshopen ble ledet av Sofie, som du kanskje har vært på Pilates, Smidig eller Yoga med? Hun er en erfaren instruktør, og har instruert i Pilates i mange år. Dagen ble sparket i gang med en pilatesøkt, hvor både Sofie og Anneli kjørte en del hver. Videre gjennom dagen gjennomgikk vi historie og teori rundt konseptet, snakket om instruksjon og musikkbruk, og gikk grundig gjennom de 34 ulike øvelsene Pilates består av.





Vi hadde en god pause halvveis i workshopen, hvor vi skravlet så mye at tiden gikk fra oss, og vi fikk akkurat med oss at Marit Bjørgen tok gull! Tilfeldig eller ikke sluttet workshopen akkurat i tide til at vi kunne skynte oss hjem og få med oss skiskytingen også - hipp hurra for workshop, OL og Norge :D


Lunsj og OL
Søndag var det duket for Pump-delen av workshopen, og vi var litt flere som deltok på denne økten. Det har nok en sammenheng med at flere av oss har pump til vanlig, og mange er flinke og tar vikartimer for disse når muligheten byr seg. Erfarne og flinke Marit Anne hadde ansvaret for denne delen av workshopen. Det gikk mye tid med til å diskutere både teknikk og utførelse av de ulike øvelsene som hovedsakelig er på pump-timene, og det var godt å få oppklaring i det vi var usikre på. Vi jobbet også i grupper med instruksjon og forklaring av øvelsene, og kom frem til at vi alle synes det er utfordrende å sile ut den aller viktigste informasjonen for så å formidle det til deltagerene på timene våre uten å prate hull i hodet på de oppmøtte! 






Gjennomgang av ulike øvelser
Fotograf og linselus Marit Anne

Evaluering av helgen
Pump er en time hvor riktig teknikk er avgjørende for å trene skadefritt, noe som gjør at det legges stor vekt på god instruksjon fra instruktørenes side. Og synes du instruktøren på timen du pleier å gå på er utydelig, eller du bare lurer på noe angående teknikken i øvelsene, er det fritt frem for å snakke med instruktøren etter timen!

Nå har vi i fått en skikkelig oppfriskning i disse to timekonseptene, og er motiverte og inspirerte til å lage nye og å fortsette å ha gode, effektive og morsomme timer for dere :)

Håper vi sees på både pump og pilates!


Klem Nina


tirsdag 11. februar 2014

Bli bedre kjent med Stine


- Navn: 
Stine Hagen Wigum

- Stilling: 
Aerobicinstruktør. Har step&core dette semesteret.

- Hvor lenge har du jobbet i SiT? 
Siden januar 2014.

- Hvordan forbereder du deg til timene dine? 
Jeg bruker å sette opp håret i hestehale, gjerne med en flette, slik at jeg unngår hår i ansiktet! Det er et must. Ellers dobbeltsjekker jeg alltid om jeg har med meg vannflaske og joggesko – ingen trening uten! Før den første timen min var jeg ganske nervøs, og hørte derfor veldig mye på sangene før timen. Men det gikk heldigvis bra!

- Hva synes du er det beste med jobben din?
Å få være med å spre treningsglede og motivasjon, samtidig som man trener selv. Jeg har ikke hatt så veldig mange timer enda, men det har vært veldig gøy og fått tilbakemelding fra deltakerne:) Liker å se mange røde ansikt på slutten av timen!

- Utdannelse: 
Sivilingeniør i industriell kjemi og bioteknologi, 4.klasse

- Hva liker du å trene?
Liker å trene på mange forskjellige måter egentlig. Variasjon er gull! Jeg er veldig glad i naturen og fjellet når været tillater det, ellers finner du meg som oftest enten på en steptime eller i styrkerommet. Jeg trener gjerne tidlig på morgenen, for da kan jeg ha god samvittighet resten av dagen.

- Hva motiverer deg til å dra på trening når det eneste som frister er sofaen?
Da må jeg ha en avtale. Enten at jeg er påmeldt en av de mange gruppetimene her i SiT idrett, eller at jeg skal trene sammen med en venn. Ellers er det stor sannsynlighet for at jeg ikke kommer meg ut av sofaen :P

- Hva er din favoritt spinning-/gruppetime i SiT?
Vanskelig! Jeg er veldig glad i pump og step. Ellers tenkte jeg å teste ut «Stærk!», siden jeg har hørt mye positivt om den. Kanskje det blir min nye favoritt?

- Hva gjør du på fritiden?
På fritiden gjør jeg veldig mye forskjellig. Reising, ridning, dykking, fjellturer og baking er bare noe av det jeg liker å gjøre. Hadde jeg hatt uendelig med penger har jeg nok reist verden rundt mange ganger. I tillegg tilbringer jeg selvfølgelig mye tid med kjæresten, venner og familie :)

- Beste treningsmusikk, og har du en yndlingslåt for øyeblikket?
Jeg aner ikke hva jeg skal svare på dette spørsmålet. Hehe. Hører på veldig mye forskjellig, så har vel egentlig ingen favoritter.

- Ukens spørsmål: Hvis du var et dyr, hva slags dyr hadde du vært? 
I følge en googletest så burde jeg visst være en ulv. Hehe. Gode lederegenskaper, atletisk, lojal, mye selvtillit og good-looking (bare for å nevne noen) – hvem vil vel ikke ha disse egenskapene?

- Personlig hilsen:
SiT har veldig mange gruppetimer, så her finnes det noe for enhver smak. Ta en utfordring og prøv en time du ikke har prøvd før. Det skal i alle fall jeg utfordre meg selv til å gjøre! Kanskje finner du en ny favoritt? Ellers vil jeg anbefale å være med på aerobicinstruktørkurset. Veldig lærerikt samtidig som man blir utfordret til å gå utenfor sin egen komfortsone. Bli med!



lørdag 8. februar 2014

Førstehjelp - hva gjør du?

Det er så lite som skal til for å redde et liv. Du må bare vite hva! 

Torsdag kveld ble det arrangert førstehjelpskurs for de ansatte i SiT Idrett på Dragvoll. Kurset var hovedsakelig for resepsjonistene, treningsvelederene og PT´ene, og mange av oss tok seg tid til å delta på kurset i regi av ambulansetjenesten.


Førstehjelp er den første hjelpen alle kan gi ved akutt skade eller sykdom. Det omfatter i prinsippet alt fra å sette plaster på et lite kutt i fingeren til hjerte-lunge-redning. Til vanlig forstås gjerne førstehjelp som livreddende førstehjelp, og det var akkurat dette vi lærte en del om på kurset. Det vil alltid ta noe tid før den profesjonelle hjelpen er på plass, og det er derfor viktig at du kan iverksette livreddende tiltak så tidlig som mulig. Der og da er du det viktigste leddet i kjeden som redder liv!

Livreddende førstehjelp har som hovedmål å optimalisere kroppens oksygentilførsel frem til den syke/skadde kan få mer avansert behandling. For hovedpunktene i førstehjelp kan du gjerne bruke huskeregelen BLÅST:

Blåst står for Bevissthet, Luftveier, Åndedrett, Sirkulajson og Temperatur. Sjekk først om personen er ved bevissthet, har frie luftveier og om personen puster eller har større pågående blødninger. Hvis noen av disse funksjonene er truet, må nødvendige tiltak iverksettes og hjelp må tilkalles umiddelbart. Er personen ikke ved bevissthet, men puster, legger du han eller henne på siden, gjerne i stabilt sideleie, for å sikre frie luftveier. 

Riktig førstehjelp for en bevisstløs person er avgjørende for utfallet. Ved plutselig hjertestans vil hjerte-lungeredning med god kvalitet minst doble sjansen for at den som rammes kan overleve. Og den gjeldende regelen nå er 30 kompresjoner og 2 innblåsninger. Kompressjonene utføres med en rytme på "1 og 2 og 3 og 4", eller du kan synge på "stayin´alive" av Bee Gees. 

Ved kritiske situasjoner skal man raskest mulig ringe 113. Telefonsamtalen kombles til nærmeste nødsentral, og du får raskt kontakt med helsepersonell. De du prater med på telefonen har lang erfaring innen akuttmedisin, og vil veilede deg for at du skal kunne gi best mulig hjelp - så bare gjør som de sier. 


Det er tungt å utføre hjerte- og lungeredning. For å tilstrebe best mulig kvalitet bør man bytte på å komprimere hvert tredje minutt dersom man er flere tilstede. Pass på å bytte slik at en tar over når den andre blåser inn, på den måten unngår dere stopp i livredningen. Er dere to eller flere og har tilgang på hjertestarter, skal denne hentes og tas i bruk. De er enkle i bruk, og alt du trenger å gjøre er å trykke på på-knappen og følge instruksjonene. 

Dersom det er smittefare eller andre grunner til at man ikke er villig til å utføre innblåsninger, anbefales det å gi brystkompresjoner helt til hjelpen kommer frem. Men man bør i utgangspuntet utføre hjerte- og lungeredning med innblåsninger. 





  



Vi lærte også en del om akutt behandling i forbindelse med idrettsskader, og det kan du lese mer om på Norsk luftambulanses nettsider.

Det å repetere prinsippene for førstehjelp, og å tenke gjennom hvordan det er lurt å handle om en uheldig situasjon skulle oppstå, gjør at du kan bli litt tryggere på at du vet hva som skal til for å eventuelt bistå i en livreddende situasjon. I tillegg er det fint å ha kontroll på hva du gjør hvis du eller en kompis, eller noen andre, skulle være uheldig å for eksempel tråkke over i forbindelse med en treningsøkt. Og husk at litt repetisjon i ny og ne aldri er bortkastet :)

Nå er det klart for workshop for instruktørene her i SiT, og på lørdagens program er det pilates, mens søndagen byr på pump! Jeg gleder meg veldig, og hvordan vi har det, hva vi lærer og hva vi gjør, får dere lese her på bloggen neste uke - stay tuned! 

God helg!

Klem Nina 


Kilder: 
nhi.no
helsenorge.no
norskførstehjelpsrad.no
luftambulansen.no

torsdag 6. februar 2014

The Nike Blast 2014

The Nike Blast er et mekka for treningsinteresserte og treningsglade mennesker. En helg fullspekket med trening, morro, inspirasjon, energiske deltagere og utrolig dyktige instruktører. Eventen gikk av stabelen sist helg i Globen i Stockholm, og Christel, Marit Anne og jeg tok turen over landegrensen. 


Spreke og flotte jenter klare for convention..

Og vi gleder oss veldig!






Som Marit Anne skrev i fjorårets innlegg, så er det virkelig både julaften, bursdag og 17.mai på en gang! Jeg vil legge til at det også er sommerferie, pinsehelg og påske oppå alt det andre - ja, du skjønner kanskje hvor utrolig morsomt og inspirerende vi synes en helg som dette er?




NTC Train to Run - inspirerende og lærerikt
Årets sko - superfreshe og kjempekule!

Flotte Marit Anne i sin nye tights!
Vi meldte oss på allerede i november, og har gledet oss til denne helgen lenge. Vi var tidlig ute med påmeldingen denne gangen, og sikret oss plass på mange av de timene vi syntes virket mest interessante og artige. På programmet for helgen hadde jeg en miks av alt mulig med både foredrag og en rekke ulike klasser. Og min favoritt denne helgen ble nok klassen Free med Johanna Andersson - "You will improve your health, strength and flexibility! Free your mind and the rest will follow"



Mye av tiden ble for min del dessverre tilbrakt på sidelinjen grunnet en lungeinfeksjon, men det er utrolig hvor mye man får med seg bare av å se på klassene - og kule sanger, artige og effektive øvelser og tips til oppvarming og uttøying ble flittig notert - i tillegg til at jeg kunne bruke tid på å ta bilder av de to andre superspreke jentene som svettet og jobbet seg gjennom time etter time!




Heldigvis fikk jeg deltatt på noen klasser, og var med på flere timer som hadde yoga/stretching/balanse/koordinasjon og smidighet på programmet. Blant annet deltok Marit Anne og jeg på NTC Movement and Mobility - "This class is a great combination of stretching and body flow. You will be given the drills that will help you learn how your body is suppose to move and also amazing stretches to help prevent overuse injuries"


I tillegg til klassene, fikk jeg også med meg to flotte og inspirerende foredrag. Det ene ble holdt av Tanja Djelevic og handlet om det å klare å være seg selv og godta den man er, leve livet for alt det er verdt og være glad og fornøyd. Et fint og inspirerende foredrag med mye relevant jeg kan ta med meg inn i min egen hverdag. Det andre foredraget jeg var på ble holdt av Naprapat, trener og coach Ian Hougthon, og handlet om å finne ut hvorfor man ikke får de treningsresultatene man føler at man fortjener ut i fra sin treningsinnsats - lærerikt og spennende! 


Under kommer et dikt Tanja har skrevet, som jeg syntes var fint og fikk meg til å si til meg selv at jeg egentlig er ganske bra! Jeg deler det her for at du kan bli inspirert og glad, du også. Ta det med deg når du har det litt kjipt og tungt i hverdagen :)


Jag är sjukt unik.
Speciellt när jag skrattar så jag snarkar till. Högt!!
Jag behöver inte ha "lite mindre lår"
Jag ar glad att mina kan ta mig upp for berget. Så jag kommer närmare solen. Då hamnar skuggorna bakom mig.
Jag behöver inte äta kvarg eller grönkål. Det är fan inte alltid gott. 
Lite mer Nutella gör livet poppigt!

Jag behöver inte vara glad när jag är ledsen. 
Jag gråter hellre ut min sorg, kramas och är VÄLDIGT liten en stund.
Jag behöver inte springa milen på 38 minut. 
Men om jag vill, så vet jag att jag kan.
Jag behöver inte dansa efter andras pipa. Istället vill jag hoppa och studsa i mina egne konvulsiva mönster, som om jag var full av pubertala hormoner.

For jag är vacker när jag är utmattad. 
Och jag är älskad när jag minst tror att jag
förtjänat det. Och jag lyfter andra genom att lyfta mig själv. 
Och mig själv genom att lyfta andra. 
Livet är ett Underbart Kaos.  

Inne i Globen rigger de også til en stor nike-shop med den nyeste kolleksjonen til Nike. Som ivrige treningsentusiaster og instruktører føler vi at man aldri kan få nok treningstøy, og denne gangen er jeg sikker på at vi har handlet nok for det neste året!


Der gikk neste lønning!

Storfornøyde med nye klær og sko!







Allerede på hjemveien snakket vi om hvor mye vi gleder oss til neste års Nike-convention - og da håper vi at flere av våre spreke og flotte kolleger og medlemmer her i SiT blir med oss på morroa! :D





Takk for turen jenter - it was a blast!

Klem Nina