lørdag 2. november 2013

Lydnivå på gruppetimene!

Som mange kanskje har fått med seg på facebooksiden vår eller blitt informert om på de ulike timene våre denne uken, har vi i SiT Idrett fokusert ekstra på dette med lydnivå på de ulike spinning- og gruppetimene våre i uken som har gått.

Som instruktør, og kanskje over gjennomsnittet glad i høy musikk, er det en kjempestor utfordring å skulle tilfredsstille og ta hensyn til opptil 50 deltagere med ulike meninger og behov når det kommer til lydvolum på de ulike timene våre. Høytalerene i de ulike salene våre er plassert ulikt, og musikken og lydvolumet oppleves forskjellig ut i fra hvor i salen man står. I noen saler er høytalerene plassert over hodet på instruktøren, mens de i andre saler er plassert lengre unna, gjerne på sidene og bak. Dette kan være utfordrende med tanke på å ha optimalt lydvolum for deltagerene, og det er ekstra viktig å si i fra hvis du synes det er for høy eller for lavt. Det er vanskelig for instruktøren som står forran i salen å ha oversikt over hvordan volumet oppleves rundt om kring i salen.

For meg som instruktør hører det gjerne med at musikken på timene må være høy for at jeg får det ekstra lille kicket. For meg oppleves høyt volum (selvfølgelig til en viss grense) veldig energirikt. Jo mer energi i salen, jo mer gira blir forhåpentligvis også deltagerene. Er man skikkelig gira, tar man gjerne mer i, og jo mer man tar i - jo større utbytte får man gjerne av treningen! Jeg merker også selv at jeg blir litt for ivrig i ny og ned, og prøver å korrigere lydvolumet innimellom. Men den beste og viktigste tilbakemeldingen er den vi får av dere som medlemmer og deltagere på timene våre :)

.. og det er viktig med tilbakemeldinger for at du skal
unngå å oppleve dette når du er på time!
Dette skal ikke være nødvendig når
du er på time hos oss..





















Musikken og lydnivået på timene skal selvfølgelig tilpasses de ulike timetypene. Det hadde blitt helt feil om David Guetta ble spillt på full guffe mens du gjør solhilsen på en yogatime, eller om instruktøren setter på Melissa Horn på lavt volum under siste pulstopp på spinningtimen. Både typen musikk og riktig bruk av volum skal fungere på de ulike timene. Det er optimalt med rolig og litt dempet musikk på  yoga-, smidig- og pilatestimer, samt under nedtrapping og uttøying på de andre timetypene, mens litt ekstra høyt volum under pulstopper og de delene av kondisjons- og styrketimenetimene hvor man skal presse seg selv maksimalt er med å bidra til å klare nettopp dette. Justering og tilpassing av lydvolum er viktig for å optimalisere timene og trigge dere som deltagere til å yte deres beste.

Det har i løpet av uken blitt gjennomført stikkprøver på flere timer, hvor en desibelmåler har blitt satt inn i salen for at vi skal kunne føre statistikk og få oversikt over lydvolumet på de ulike timene. Dette er et viktig tiltak for å unngå skadelig høyt og ubehagelig lydvolum. Det er veldig viktig at du sier i fra til instruktøren på timen du er på hvis du synes lyden er alt for høy, og spesielt hvis dette oppleves ubehagelig og ødeleggende for treningsøkten din. Det er selvfølgelig også lov til å si i fra hvis du synes lyden er for lav, og mener den burde vært høyere for at du skal kunne yte ditt beste når du er på trening.
Fyll ut og send inn din mening om bruk av lydvolum
på gruppetimene!

Har du en generell tilbakemelding, eller en tilbakemelding du ikke ønsker å gi direkte til en av instruktørene, kan du bruke tilbakemeldingsboksen på hjemmesiden vår. Her er det bare å trykke på boksen hvor det står "hva synes du om lydnivået på timene våre?", og sende inn din mening. Det er både kjempefint og veldig viktig å få beskjed om hvordan lydnivået oppleves på de ulike timene :)

Ønsker deg en sprek og fin helg!

Klem Nina

2 kommentarer:

  1. Det høye lydnivået er en viktig grunn til at jeg ikke går på spinning hos SIT. Man skulle ikke måtte ha med seg ørepropper på trening. Skulle ønsket at det ble hengt opp en synlig desibelmåler som instruktøren måtte ta hensyn til. F.eks: http://www.industrial-needs.com/technical-data/sound-level-meter-soundear.htm

    Før volumet blir dempet kommer jeg dessverre ikke til å gå på spinning hos SIT.

    SvarSlett
    Svar
    1. Vårt mål er at alle gruppetreningstimer hos SiT Idrett skal ha et lydnivå som ikke oppleves som sjenerende for noen av våre medlemmer. Det er knyttet visse utfordringer til å finne et «passe» lydnivå, da dette avhenger av blant annet innspillingskvalitet på musikken, type musikk, hvilken sal man er i osv.

      Vi jobber kontinuerlig med å veilede instruktørene våre med tanke på lydnivå. I tillegg til jevnlige veiledningstimer, har vi nå innført en fast «fokus-uke» der vi måler lydnivået (med desibelmåler) på et antall timer, og jobber sammen med instruktørene for å øke både bevisstheten og kunnskapen om dette temaet. Vi har satt en øvre grense for hvor høyt desibelnivået kan være, som er i tråd med hva de bruker i resten av treningssenterbransjen, og vil selvsagt følge dette opp framover.

      Grunnen til at vi ikke har montert opp synlige desibelmålere som en fast installasjon i salene våre, er blant annet at Trondheim Lyd (firmaet som leverer musikkanleggene) har anbefalt oss å ikke montere opp slike. De har lang erfaring på feltet, og har dårlig erfaring med denne teknologien, etter å ha prøvd ut systemet hos flere ulike treningssentre. De jobber nå med å finne en teknisk løsning som automatisk begrenser lydnivået hvis det kommer over en angitt grense, og så snart dette er utviklet vil vi teste dette ut hos oss.

      Et tips kan være å snakke med instruktøren etter en time, hvis man opplever at lydnivået er for høyt. Instruktørene setter pris på tilbakemeldinger, og det er til hjelp for dem også. Og vi vil som nevnt fortsette å ha fokus på dette framover. Håper du opplever at volumnivået er tilfredsstillende neste gang du kommer på spintime hos oss!

      Slett