fredag 30. mars 2012

Bosu-Puls

BOSU-timer har du mulighet til å prøve på Dragvoll og på Portalen. Her finnes nemlig disse halve treningsballene, som forøvrig kan brukes på begge sider - derav navnet BOthSidesUp ;)

Hensikten med denne treningsformen er spesielt å utfordre stabiliseringsmuskulatur og kjernemuskulatur, og på det ujevne underlaget blir man tvunget til å jobbe med balanseferdighetene! Vi har både Bosu Styrke (styrke for hele kroppen med egen kroppsvekt) og Bosu Puls (har en kondisjonsdel i tillegg til styrke) på timeplanen.










Nedenfor kan du se noen klipp fra Carinas Bosu Puls på Portalen:








Stine har Bosu Styrke lørdager på Portalen.
Carina og Stine

tirsdag 27. mars 2012

Ukens ansatt: Marte

Navn: Marte Morken Høyland
Stilling: Instruktør

Hvor lenge har du jobbet i SiT?
Hadde min første pumptime i november 2009, og har vært litt av og på siden den gang. Hadde permisjon i forbindelse med turnustjeneste, som så gikk rett over i mammapermisjon. Gjorde et etterlengtet comeback nå i januar, og er svært glad for å være tilbake i SiT Idrett.

Hva er arbeidsoppgavene dine?
Dette semesteret har jeg (foreløpig) kun en pumptime på Dragvoll, i tillegg til at jeg stiller opp som vikar ved behov.

Hva synes du er det beste med jobben din?
Generelt synes jeg det er veldig gøy og inspirerende å jobbe med trening, og særlig sammen med de unge, spreke, friske og raske studentene i SiT. Det er fantastisk å alltid gå fra jobb med en stigende endorfinrus! Nå som jeg bare har pump dette semesteret, synes jeg også det er gøy å forsøke å motivere studentene til å drive med styrketrening. Styrketrening er noe jeg brenner for, og som jeg synes at flere burde drive med. Særlig har jenter en tendens til å ligge unna tunge vekter i frykt for å bli bulkete og supermuskuløs - heldigvis er det en myte at styrketrening gjør oss alle til mini-Arnold'er. Dersom mine pumptimer kan bidra til at en eller flere får sansen for styrketrening, så føler jeg at jeg har oppnådd noe. (Les mer om fordelene ved styrketrening i Marit Annes blogginnlegg om temaet: http://treningisit.blogspot.com/2011/11/optimal-styrketrening.html)

Hva liker du å trene?
Jeg er (ikke overraskende) glad i å trene styrke - både i form av pumptimer, basisøvelser med egen kroppsvekt som push-ups o.l., spesifikk trening av kjernemuskulatur (hurra for rak og sterk holdning!), og trening i apparater/med frivekter. I tillegg liker jeg enkle og harde kondisjonstimer i sal, både med og uten step, der musikken er groovy og intensiteten er høy. Fysisk aktivitet ute i naturen står også høyt hos meg, uansett årstid. Langrennsteknikken er det så som så med, men nå som jeg drar en pulk etter meg, blir treningseffekten god likevel - gøy er det også! "Min medisin er fysisk aktivitet!"

Utdannelse:
Bachelorgrad i fysioterapi fra HiST, bachelorgrad i musikkvitenskap fra NTNU Dragvoll, pluss diverse psykologifag fra NTNU Dragvoll.

Interesser:
Familie og venner, musikk, trening, friluftsliv, litteratur, kaféliv, reising ---

Beste treningslåt/musikk:
Knock on wood med Safri Duo blir aldri feil, den sitter igjen etter å ha vært på utallige intervalltimer med Ida M i Armfeldtsalen. Orker alltid litt mer enn jeg tror når jeg har denne på øret.

Personlig hilsen:
Make yourself healthy! Helsa vår skal vi ha med oss resten av livet, så det gjelder å ta best mulig vare på den. Styrketrening er en fin start...

SiT Helse: Spre ordet!

Minner igjen om Helsetilbudet til SiT - og den nye kampanjesiden, der du kan finne mer informasjon.


Del budskapet med vennene dine! Ved å dele nettsiden sit.no/helse på facebook eller twitter kan du vinne et årsmedlemskap i SiT Idrett :)


Stressa? 
Ensom?
Syk?





I dag er også siste dagen du får se medisinstudentene på stand! Fra klokka 17.00 i dag på Dragvoll Idrettssenter! De tar gjerne en prat med deg om helsespørsmål.

søndag 25. mars 2012

Treningsplanlegging


Marit Bjørgen har oppnådd fantastiske resultat i si idrettskarriera. Det hadde
ikkje gått utan nøyaktig og grundig treningsplanlegging. Foto: dagbladet.no

Er du ein av dei som kjem til treningssenteret for å trena, utan heilt å vita kva du skal gjera? Mange vandrar rundt i styrkerommet utan mål og meining, og trenar på dei apparata som er ledige utan noko plan bak det heile. Kanskje tør ein ikkje heilt nærma seg dei apparata som ein er usikker på korleis fungerer, og mange er kanskje redde for å få skeive blikk frå dei som er "proffe". Trening skal vera kjekt, men det bør også vera ein viss effektivitet over det heile. Elles kan ein likså godt lata det vera. Dersom ein har ein plan over treninga, og eit mål, vert det både motiverande og kjekt. Ingenting er vel meir tilfredsstillande enn å sjå resultat av treninga?

Treningsplanlegging er ikkje meint berre for dei som siktar mot verdstoppen i ein bestemt idrett. Alle har eit mål med treninga si, anten det er å gå ned i vekt, verta litt sterkare, springa maraton, eller få den berømte sekspakningen. Har ein eit mål ein vil nå, så er det lurt å planlegga treninga si. Då er det enklare å nå målet. Så enkelt er det.

Treningsplanlegginga kan gjerast veldig nøye og detaljert, og toppidrettsutøvarar brukar mykje tid på dette kvart år. Det er klart at dersom målet er å slå Petter Northug i spurten, så må ein gå grundig til verks. Har ein derimot som mål å gjennomføra 5 km på mølla utan stans, så trengs ikkje det same forarbeidet. Uansett kor detaljert ein ynskjer å gjera det, prinsippa og framgangsmåten er den same.

1. Hovudmål: Kva er hovudmålet ditt? Legga på deg 5 kg i musklar, eller NM-gull i symjing? Ha det klart for deg, så veit du heile tida kva du jobbar mot.

2. Arbeidskravsanalyse: Eit vanskeleg ord for noko som ikkje treng å vera så vanskeleg. Dette punktet kan gjerast komplisert der det er naudsynt, med ein skikkeleg analyse. Det som ein uansett skal finna ut her, er kva krav som vert stilt for å nå dette målet. Vert det stilt krav til kondisjonen når du skal springa maraton? Kva med armstyrken? Dette var enkelt forklart, men i arbeidskravsanalysen tek du rett og slett stilling til kva som er viktig å trena på for det du skal oppnå. Her finn du for eksempel ut at du ikkje treng trena så masse sykling når du skal bli god å springa.

3. Kapasitetsanalyse: Her finn ein kort og godt ut kor ein står i forhald til arbeidskrava som vert stilt for å nå målet. Denne analysen kan munna ut i ein kapasitetsanalyse av utøvaren.    
Dette bilete illustrerer korleis ein slik analyse kan sjå ut. Her får ein god oversikt over kor utøvaren står i forhald til arbeidskrava. Det er på ingen måte naudsynt å laga noko slikt når du skal planlegga treninga di, men dersom du likavel er glad i å laga søylediagram på dataen så er det berre å setta i gang.

4. Delmål: Det kan vera greit å laga seg nokre delmål på vegen til hovudmålet. Før ein klarar å springa 5 km utan stopp, må ein kanskje ha 3 km som delmål?

5. Treningsplanar: Så er ein klar for å legga opp treningsplanen. Det kan vera årsplan, månadsplan, vekeplan eller øktplan. Alt etter kor lang tid ein skal bruka på å nå målet, kanskje er målet ein konkurranse eitt år fram i tid. Då er det behov for langsiktige planar. Kan henda ynskjer du å nå målet ditt berre to veker fram i tid. Då krevst det anna planlegging.


For mange vert det kanskje for omfattande med planlegginga over. Det kan vera meir enn nok å ha ein plan over økta du skal gjennomføra. Målet kan rett og slett vera å gjennomføra gode treningsøkter. Då set du opp ein plan for deg sjølv på kor lang tid du skal bruka på dei ulike delane. Dei fleste økter bør starta med oppvarming på 10-30 min. Så kjem ein hovuddel som til dømes kan vera intervall, hurtighet eller styrke. Då er det viktig å ha ein plan over kva øvelsar ein skal ta, kor mange repetisjonar, kor lange drag, kor lange pausar og så vidare. Har du det klart på førehand, treng du berre konsentrera deg om å gjennomføra økta med god kvalitet. Fokuset bør alltid ligga på kvalitet, uansett om økta varer 30 min eller 3 timar. Så avsluttar ein gjerne dei fleste økter med nedtrapping i 10-15 min, og eventuelt tøying. Med litt planlegging kan du få veldig mykje meir utbyte av treninga di.

Dersom du treng hjelp til dette, så er treningsveiledarane våre tilgjengelege kvar dag på alle idrettsbygga.

Kjelder:
www.olympiatoppen.no


Kjersti

torsdag 22. mars 2012

Vekas ansatt: Vilde Sofie

Navn: Vilde Sofie Michaelsen Sørdal

Stilling: Resepsjonist på Portalen


Kvor lenge har du jobba i SiT?
Siden Portalen åpnet, så det er vel snart et halvt år.

Kva er arbeidsoppgåvene dine?
Jeg sitter i resepsjonen og hilser de trenende velkommen, og selger hengelåser og medlemsskap til de som vil ha det. Ellers er det jo å holde litt orden rundt omkring på senteret; som å fylle såpevann på sprayflasker og lempe tonnevis med vektskiver. Får jeg andre spørsmål 
om for eksempel trening, forsøker jeg å svare så godt jeg kan, selv om jeg ikke har noen utdannelse på området.

Kva syns du er det beste med jobben din?
Det er veldig hyggelig når folk smiler og sier hei helt av seg selv! 
Da blir jeg glad!

Kva likar du å trene?
Jeg trener mye styrke for meg selv, og elsker følelsen av at denne 
pinglejenta sakte men sikkert blir sterkere! I tillegg er det 
ingenting bedre enn en gruppetime med skikkelig engasjement og driv. 
PulsStep er vel favoritten der, og forhåpentligvis får jeg surret meg 
til å ta instruktørkurs til høsten, slik at jeg også kan ha mine egne 
timer :)

Utdannelse: Jeg går tredje året på nanoteknologi på Gløshaugen.

Interesser: Trening er en av hovedinteressene mine, men jeg er enda gladere i å 
bake og lage mat! Jeg er også veldig glad i mange kreative 
aktiviteter, som å tegne, male, strikke og skrive. Alle disse hobbyene 
får jeg utøvet gjennom bloggen min LilleMy (www.lilleu.blogg.no), hvor 
jeg skriver om trening, legger ut selvkreerte oppskrifter og skravler 
litt om det som faller meg inn.

Beste treningslåter: Oi, denne var vanskelig. På treningsspillelista mi ligger blant annet 
følgende sanger, i alle fall:
Fluorescent Adolescent (Arctic Monkeys)
The Captain (Biffy Clyro)
When You Were Young (The Killers)
The Queen (Lady Gaga)
Downtown Boogie (Major Parkinson)

Personleg helsing: Hopp og sprett og vær glad! ^^



tirsdag 20. mars 2012

Toretters middag på ein heilt vanleg kvardag

Så er det på tide med eit aldri så lite middagstips igjen, denne gongen med dessert. Begge rettar ganske så sunne, det er trass alt berre tysdag. Me kan vel alle verta flinkare til å eta meir fisk. Eg veit iallfall at i mi leilighet er det ikkje fisk på bordet tre gonger i veka, men det burde det kanskje...Nok ei gong prøvar eg meg på ein rett som skal vera sunn, enkel og rask å laga. På menyen i dag: sei i lauk- og paprikasaus, etterfulgt av fruktsalat med youghurt. Det perfekte måltid etter ei skikkeleg treningsøkt.
Kutt opp ein paprika og ein lauk. Bruk forklede, så slepp du gris og søl på gensaren din. Dessutan får du den skikkelege masterchef-kjensla.

Surr lauk og paprika i litt smør, til lauken er blank og fin. Deretter strør du over to matskeier med mjøl, og rør godt rundt.
Så sper du på med 2 dl vatn og 2 dl matfløyte. Litt og litt om gongen, pass på å røra godt. Tilset ein fiskebuljongterning og la det koka opp. Vert det for tjukt, sper du på med litt meir vatn eller fløyte.
Til slutt legg du oppi seien ( eller torsk om du vil), og lar det heile trekka i ca 10 minutt. Rør litt rundt av og til, slik at sausen ikkje svir seg.

Så passar du på å ha ein god kjøkkenlakei, som kan dekka bord, laga salat og koka ris. Då vert det så koseleg som dette her.
Det skal nemnast at eg aldri har laga denne retten før, men det gjekk veldig fint og det vart faktisk veldig godt om eg kan seia det sjølv.

 Hugs at du ikkje er ferdig før oppvasken er tatt, men det kan jammen vera triveleg det og.

Den som ikkje vaskar opp kan ligga på sofaen og nyta kunsten på veggen. Slik får ein jobba opp nok svolt til desserten.

 Du tek for eksempel bananer, blå druer, appelsiner, epler og ein annanas, kuttar det opp...
 ...og du endar opp med denne lekre saken. Strø over rosiner og aus på litt vaniljeyoughurt, og du har ein vinnar. Så inviterer du Aina og Hans Petter på besøk, og de kosar dykk glugg i hjel. Dersom du ikkje kjenner dei, kan du invitera nokon andre. Det går forresten an å eta alt sjølv og.

Klar - ferdig - kok!

Kjersti

mandag 19. mars 2012

SiT Helse

SiT har også et helsetilbud, som innebærer blant annet helserefusjon, helsestasjon, legesenter, psykisk helsetjeneste og diverse kurs for å mestre studenttilværelsen. Akkurat nå pågår det en kampanje for å informere om hvilke tilbud som finnes for studenter i Trondheim. Mer informasjon finner du på nettsiden sit.no/helse

Det vil også være «medisinstudentenes stand» i alle SiTs idrettsbygg, der de skal gjøre «relevante medisinske stunts» overfor de trenende. I dag stod det tre blide medisinstudiner på Idrettsbygget Gløshaugen. Fikk du med deg deres stunt?

søndag 18. mars 2012

13-timers maraton!

Det er nok et faktum at flertallet av de som går på gruppetimer er jenter. Å trene i gruppe og synkront til musikk er kanskje et mysterium for mange gutter. "Er det egentlig slitsomt å gå på sånne timer?" er nok et spørsmål mange stiller seg. Men timene er for all del ikke forbeholdt jenter - og derfor ble jeg så glad for å få tips om en guttegjeng som hadde prosjekt "gruppetimer i SiT" på planen. Et ekstremt dagsprosjekt må sies...

Program for onsdagen:
08:15 Step&Core (Portalen)
Buss til Dragvoll: #9 kl.09:27
10.00 Squash (Dragvoll)
11.30 Brunsj! (Dragvoll)
12:30 Step/pump (Dragvoll)
13.30 Squash (Dragvoll)
14.30 Lunsj! (Dragvoll)
15:30 Afro(45) (Dragvoll) - Sjekk inn for Core også!
16:15 Core(30) (Dragvoll) - Må gå 5 min før, løpe til bussen!
Buss til Dokkparken: #9 kl. 16:45. Middag på bussen!
17:15 SpinIntervall2 (Portalen) - Sjekk inn for HardCore også!
18:20 HardCore (Portalen)
20:00 Puls (Portalen)
 


Amund, Erik, Håkon, Jon og Dan Erik etter Step Pump kl 13.30. Halvveis i maratonet - still going strong!
Step er gøy!





- Hva var ideen/motivasjonen bak prosjektet?
SBK 2012. Lett!
Håkon: Snakket om hvor sykt det hadde vært i og med at ingen hadde vært på timer før (unntatt Amund), og bestemte oss en sen kveld på Vega. Tenkte det kunne bli moro med skikkelig helvette. Skulle være en del av SBK 2012 (sommerbasert kropp).
Jon: Det var Håkon som introduserte idéen. En del av planen om SBK. Samtidig har man jo snakket mye om hva som egentlig foregår på disse gruppetimene, og om det egentlig er slitsomt. Det har vi fått et svar på nå!
Dan Erik: Motivasjonen var seff SBK, nysgjerrighet og utallige uttalelser (fra Håkon) om hvor veike vi var om vi ikke gjennomførte det.




- Hvilke forberedelser gjorde dere på forhånd?
Håkon: Kjøpte powerrade, cola, redbull, bananer, barer og annet digg.
Jon: Det har vært spinning, intervaller, litt styrke og roing de siste 2 ukene for min del. Var veldig glad for at det ikke var jomfruturen min på spinningsykkelen! Dagen før var det et carb-inferno i heimen. Taco-mett er ingenting i forhold til hvor mette Håkon og jeg var etter en Pasta Carbonara til middag og pannekaker til kvelds. Kombinert med høyt væskeinntak følte jeg at jeg hadde gjort mitt mtp. forberedelsene. Ellers røk siste porsjon av studielånet på ymse bars som visstnok skulle gjøre deg udødelig. Vet ikke om de funket sååå bra..
Dan Erik: For min del bestod forberedelsene av en burger på Graffi og utrolig mange muffins med glasur og nonstop sent på kvelden dagen før. Null søvn var da et resultat av dette (les sukkerrush) .


-  Hva var den største utfordringen?
Håkon: Trinnene i første time (Step&Core). Kom seg veldig utover dagen.
Jon: Største utfordringen var nok det å holde følge i den aller første step-timen. Gikk fort i svingene der... Men fikk godt utbytte av det til Step/Pumpen senere på dagen. Da følte jeg at spesielt "supermannen" satt som spikern i kista. Dagens nest høyeste puls kom her!
Dan Erik: Henge med i svingene under den første step-timen.


- Hva var dagens høydepunkt?
Crazy monkey style på Afro.
Håkon: Afro! Overrasket positivt. Både moro og dagens høyeste puls.
Jon: Høydepunktet med dagen var uten tvil når Enya kom på anlegget rett før klokken 21. Det puls-kjøret Marianne holdt på med kan ikke ha vært godt for lårene mine. Det å ligge på mattene å puste dypt er noe av det diggeste jeg har gjort i 2012. Ellers var Afro'n det jeg trodde skulle være lettest, men var faktisk den øvelsen hvor jeg hadde høyest puls gjennom dagen!
Dan Erik: Afro var sykt kult. Skal kjøre crazy monkey og crab walk på dansegulvet på Vega neste lørdag!



- Møtte dere på noe tidspunkt veggen?
Håkon: Amund møtte veggen.
Jon: Møtte ikke veggen i den forstand at jeg ikke klarte å gjennomføre noe, men var ikke langt unna i aller siste pulstime. Den var fyllt med ekstremt mye spensthopp, noe som på slutten var fysisk umulig for meg å utføre noe særlig høyere enn et par cm. over bakken.
Dan Erik: Var mentalt innstilt på å gjennomføre, så veggen var ikke tema.




Middag på bussen.


- Var det en eller flere av timene du vil fortsette å gå på?
Håkon: Mye mulig SpinIntervall 2.
Jon: SpinInterval2 var et høydepunkt for min del. Jeg kjører intervaller selv til vanlig, men er morro å spinne så mange sammen. Blir god stemning selv om alle har det jævlig. Spesielt er det vanskelig å gjennomføre drag 5 og 6 når man spinner helt alene. Greit å ha noen som pusher deg da!
Dan Erik: Spinning overrasket positivt. Har hatt en dårlig erfaring med spinning som liten og har holdt meg unna siden. Gruet meg helt vilt til det, men da musikkønsket til Jon (Baywatch Theme) kom under siste pause fikk jeg et monsterkick og var brilleklar til å klikke helt under det 6. intervallet.


- Kommer dere til å gjenta prosjektet?
Håkon: Det frister ikke. Er jo ferdige til sommeren i Trondheim, så tviler. Dessverre - hadde vært moro å sjekke om det ble noe lettere.
Jon: Er ferdig med mastern nå i juni, så tviler på at det blir noe før den tid. Dette er en klassisk "årlig tradisjon" så det var jo veldig synd at vi ikke får gjort det igjen...
Dan Erik:  Er utrolig fornøyd over å ha gjennomført dette, men tror nok dette var et engangstilfelle for min del. Også kult å kunne svare tilbake til alle Birken-skrytepavene.
4 timers søndagstur med pølse i vaffel < 13 timers SiT-Maraton

- Har prosjektet styrket vennskapet eller har dere tatt skade av en så lang dag sammen?
Håkon: Haha, samme gamle! I hvertfall ikke negativt :)
Jon: Absolutt ikke noe negativt! Er alltid gøy når man er flere sammen om å ha det vondt.
Dan Erik: Bra teambuilding-aktivitet!



Etter Ninas HardCore-time.
Dagens siste økt: Puls kl 20!








En gladsliten gjeng kunne endelig si seg fornøyd etter både å ha startet og avsluttet dagen på Portalen!



All ære til gjengen som har gjennomført et maraton i SiTtimeplanen! 
Oppsummering:
*Gutter kan også gå på step.
*Et maraton er best å gjøre sammen.
*Man trenger ikke prøve alt på en gang.


Marit Anne

torsdag 15. mars 2012

Afro Workshop

Søndag hadde et lite knippe av SiT-instruktørene workshop i Afro. Dette semesteret er det Marthe S, Elin og meg som har Afro, og tanken bak en workshop var å få flere av instruktørene til å bli interessert i denne gruppetimen. Og hva er egentlig Afro som gruppetime? Afro er en kondisjonsklasse med afrikanskinspirerte trinn og musikk. Trinnene er ganske enkle, slik at det skal være enkelt å komme opp i puls! Nedenfor er det vist eksempel på hvordan afrodansen kan utspille seg (video av Marthe, Elin og meg).

Tuva og Sindre
Elin og Trine



Marte H og Ida M



Stine, Tuva, Heidi, Trine, Marte H, Ida M, Elin, og Sindre og meg foran.








Marit Anne 


tirsdag 13. mars 2012

Ukens ansatt: Nina A

Navn: Nina Aune

Stilling: Yogainstruktør og gruppetreningsinstruktør

Hvor lenge har du jobbet i SiT?
Siden januar 2011

Hva er arbeidsoppgavene dine?
Å legge opp timer som er motiverende og varierte, og som gir godt treningsutbytte både for kropp og sinn. Jeg synes det er viktig at man skal kunne utøve fysisk aktivitet forsvarlig, både når man gjør en liten bevegelse så som nakkestrekk og når man gjør en større bevegelse så som å stå i bro, så jeg tenker godt igjennom hvordan jeg vil instruere på en mest mulig forståelig måte for alle. Og jeg oppfordrer til å stille spørsmål. Noen ganger kan jeg nok virke repetativ i instruksjoner og kommentarer, men av egen erfaring vet jeg at dette kan styrke forståelsen av det som utøves. Det er opp til hver enkelt hva de velger å høre og benytte seg av av det jeg gir.

Som yogainstruktør ønsker jeg å formidle hva yoga er, og å gi verktøy til egen forståelse og opplevelse av yoga og dens effekter. Til mer avanserte elever er jeg mer en veileder som bistår fordypningsprossessen. Jeg ønsker også å inspirere deltagerne til å bruke det vi gjør i timene også utenfor salen, og da snakker vi kanskje mer om avspenning, pusteteknikker og yogafilosofi; så som karma yoga.

Hva synes du er det beste med jobben din?
Å kunne bidra til fysisk aktivitet, positivt treningsutbytte og mental stimuli! Det er nok ikke helt uselvisk dette, for jeg elsker jo å undervise, men vi kan jo på et vis kalle det å utøve karma yoga

Hva liker du å trene?
I tillegg til min yogapraksis gjør jeg kondisjonstrening som å jogge og danse, styrke og stretch både på egen hånd og på gruppetimer. Å gå turer i marka er virkelig god trening; "avspenning" og bevegelse samtidig! Det viktigste for min trening er at jeg er tilstede der og da i den aktiviteten som utøves, og at jeg tillater meg å være glad for det jeg gjør og kanskje trekker jeg på smilebåndet også - da er det en god trening.

Utdannelse:
1.år Bårdar Akademiet, 1.år Laban Centre i London, Bachelor i Humanistiske fag med fordypning i Dansevitenskap fra NTNU, og sertifisert Yogainstruktør (200hr) fra YogaWorks.

Interesser:
Yoga og filosofi, musikk, bevegelse og dans, scenekunst, ja - kultur og mennesker, og natur og miljø. "Ta vare på deg selv og det rundt deg."

Beste treningslåt/musikk:
Oi, det er så mye forskjellig jeg bruker. Jeg har nok ingen "beste" for det varierer, men jeg nevner noen som jeg liker: noe for yoga er for eksempel Niels Eje, noe for styrke og stretch/Smidig er diverse Cafè del Mar, noe for jogging og dansing er Aphex Twin, Kele, James Blake, og Sigur Ros.

Personlig hilsen:
Beveg deg og styrk deg på forskjellige vis. Husk å klapp deg selv på skuldra og si "bra gjort" for innsatsen uansett utbytte. Anerkjenn din innsats og vær glad for det du gjør av aktivitet. Å utøve aksept er viktig trening i seg selv. Hvordan du bearbeider treningen i etterkant er like så viktig for god helse som selve aktiviteten! Hvil deg når du skal hvile, beveg deg når du skal bevege deg. Ta vare på deg selv og andre. Og la andre inspirere deg!

søndag 11. mars 2012

"Hjemme hos" spinninginstruktør Anders

Anders tek imot besøket med opne armar.
Mange har kanskje lurt på korleis ein typisk SiT-instruktør har det heima? For min del tok nysgjerrigheten overhånd, og eg bestemte meg for å finna ut litt meir om ein av våre ansatte. SiT-bloggen tok difor turen til Møllenberg ein heilt vanleg laurdag, for å laga ein klassisk "hjemme hos"-reportasje.

Tidleg kvar torsdagsmorgonen, nærmare bestemt 07.15, kan du gå på spinning på Portalen om du vil. Der vil du bli piska fram av den autoritære, men blide spinninginstruktøren Anders. Han har ikkje jobba så lenge i SiT Idrett endå, men har alt hatt mange spinningtimar. Anders er vekas ansatt, og det er absolutt på tide at me får vita litt meir om denne mystiske vossingen.

Eit steinkast frå Portalen, finn me leiligheita til Anders og sambuaren Synne. Midt i smørauga for alle som er festglade og støy-interessert. Kanskje ikkje like heldig for dei som skal tidleg opp på spinningtime. Anders har likevel sin eigen teknikk for å få bukt med problemet. Det er rett og slett berre å kle seg opp i festkle, gå til festbula og gli inn i mengden, før ein dreg ut kontakten på stereoanlegget. Enkelt og greit, og virkar kvar gong, skal me tru Anders.

Spinning-Anders viste seg frå si huslege sida, og diska opp med mykje godsaker på ein laurdagskveld. Er det helg så er det helg. Me vert einige om at viss me fyrst skal eta usunt, så gjer me det skikkeleg.
Som ein kan sjå minkar det raskare på kakefatet enn på fruktfatet, men til slutt vart det meste tomt. Alle som trenar veit kor viktig det er å fylla opp energilagra.



Anders viser oss korleis ein lett kan forbrenna nokre kaloriar heime i stova. Her i heimen er det ikkje mangel på treningssutstyr, det likar me.
Gangen avslørar at her er me på besøk hjå eit aktivt par. Trening- og friluftslivsutstyr heng frå golv til tak.

Me kastar eit blikk bort på skrivepulten, og oppdagar manuskriptet til Anders sin spinningtime. Me noterer oss grundig forarbeid, noko som resulterer i gruppetime med høg kvalitet.


Vis meg ditt kjøleskåp, og me finn... Ganske så riktig, her finn me timeplanen til SiT Idrett. Me vert så nøgd, at me heilt gløymer å sjå inni kjøleskåpet.

På kjøkkenet noterer me oss ein del oppvask, men det får passera når me ser kor flink Anders er til å få i seg drikka når han trenar. Skal tru om alle desse drikkeflaskene har ein tilhøyrande sykkel?

Det viser det seg at dei har. Ein spinninginstruktør og aktiv syklist har ikkje berre ein sykkel. I kjellaren har Anders sin lille verkstad, der han skrur og mekkar på syklar, ski og anna utstyr. SiT Idrett sin nye instruktør er nemleg ein aldri så liten Reodor Felgen, og det kjem alltid godt med.

Kva har me så lært om den typiske SiT-instruktøren?
- han er oppteken av trening og aktivitet.
- han har orden i utstyret sitt.
- han veit å skilja mellom kvardag og helg, men passar på å servera eit sunt alternativ i tillegg til helgekosen.
- han gjer grundig forarbeid, og lar ikkje noko vera opp til tilfeldigheitane når det gjeld gruppetimane.

SiT-bloggen vart godt tatt i mot på sitt aller fyrste heimabesøk. Anders med sambuar besto med glans, og "hjemme hos" gav absolutt meirsmak. Ingen ansatte bør føla seg trygge.


Kjersti